www.atlare.com lg70Пещерата на Змея

 

Преди да ви разкажа за Пещерата на Змея, чуйте какви легенди е записал Иван Данев Кузманов за нея.

 

Легендата за Мечка Стръвница

www.atlare.com peshterata01В тази легенда се говори за една мечка стръвница. Живеела тя в околностите на нашето село. Нейното жилище било в местността Острец. Действително под самия връх на Острец от източна страна, в една скала има нещо като дупка, като пещера и именно тук, на това място, е живеела тази мечка. Мечката стръвница, много често нападала хора и добитък и с една дума, правила големи пакости на жителите. С цел да се отърват от тази мечка, жителите на селото решили да напуснат този район и се преселили в местноста Истъпич.

 

Легендата за Змея

 В Пещерата, която се намира срещу местността Истъпич живеел Змей. Той често плашел жителите на селото и те за да бъдат по-далеч от него, решили и се преместили. Тази легенда е митология. Тя не е приемлива. Тогава околностите на пещерата и двата бряга на рeka Тунджа са били обрасли от буйна растителност. В резултат на това, вследствие на въздушни течения, се чували силни звуци, които простите хорица, силно религиозни, не са можели да си обяснят по друг начин, освен така, че те са в резултат на съществуващо свръхчудовище, а именно Змей.

~ Иван Данев Кузманов

 

Имайки в предвид всички описани до момента легенди Иван Данев Кузманов прави следното заключение относно преместването на селото:

Както посочва той, най-вероятната и най-приемлива причина за преместване на селото е липсата на вода. В този район изворна вода няма. Единственият водоизточник е река Тунджа, а както той посочва по-горе, реката от една страна е далеч и от друга, бреговете до нея са много стръмни и трудно проходими.

Като изхожда от околностите на този район и тези около местноста Гермите, Иван Данев Кузманов подчертава дебело, че село в този район е съществувало. Още, ако се погледне местността Шоото, се вижда, че тя и днес е едни голи баири, което говори, че в резултат на поголовната сеч горите по тези места са унищожени.

 

В Пещерата на Змея

Малко страшничко звучи като се каже Пещерата на Змея, но тя наистина съществува, въпреки че много малко хора знаят за нея.

На времето, като малко дете съм ходила няколко пъти в Пещерата на Змея, която се намира в една урва, един много стръмен и опасен участък в Гората (така наричаме ние тази част от Средна гора).

Не е никак безопасно да се ходи там, но пък винаги ми е било много интересно. Последният път когато бях там, преди наистина много години, входът на Пещерата беше толкова обрасъл, че беше трудно да се открие. Самата пещера е малка и къса, само гол камък, никакви форми, никакви образования и нищо интересно вътре. Но е малко опасна и не бива да се влиза в нея без осветление, за да не пропаднете зле.

Пещерата е на две нива и завършва с една наистина огромна и много дълбока дупка, във вид на кладенец. В предната част на Пещерата има едно място, където Змея си е "готвил" и завършва с един отвор на тавана, доста нависоко, откъдето е излизал димът.

Винаги са ме плашили с този лош Змей, че ядял малки деца! А на децата колко им трябва да си представят какви ли не неща! Разбира се това е било само на шега и няма нищо вярно в това.

Все пак внимавайте много, ако решите да обикаляте по тези места за да не пропаднете в някоя дупка!

 

Това беше всичко за Легендите за нашето село Атларе - Жребчево. Разказах ви и някои истории, на които аз съм свидетел, а така също и напълно противоположната легенда за село Атларци, която сподели с нас Цветана Ташева.

Къде е цялата истина между всички тези легенди, сигурно ние никога няма да можем да научим, затова добре е да пазим и знаем всички тях.

Ако някой може да добави нещо ново и интересно, било то за легендите или местата, за които се говори в тях, нека да пише ТУК!

~ Мими