www.atlare.com lg70Идеята на сайта Атларе - Жребчево

 

Как се роди идеята за този сайт?

За това как се роди идеята за този сайт вече писах в "Автора на сайта за "Атларе - Жребчево - Историята на едно потопено село"", моля клинете на този линк.

Пак ще повторя обаче, че очаквам всички да се включат в този сайт, кой както и с каквото може да помогне.

Пишете ми чрез Страницата на сайта във Фейсбук
или ТУК!

 

Какъв е замисъла на "главата" на сайта?

Първо искам да поясня, че "глава" на програмен език означава заглавната, горната част на сайта, което е и лицето на един сайт.

Дълго мъдрувах и не можех да се спра на нещо конкретно, което да сложа за лице. Преди всичко исках да има някаква снимка в началото и тя да е от село Жребчево.

Тази снимка, която виждате, едно време, ако не се лъжа, стоеше на поканите, които всички бивши жители на село Жребчево получиха за първата среща на Атларци в района на "Комлука" на 2 май 1976 г.

Но само една снимка ми изглеждаше прекалено семпло. Исках да има и нещо по-раздвижено и смислено, но не и пракалено натруфено. И така с фотошоп от един опит на друг, стигнах до това, което е.

Е не е просто така измислено, вложих някакъв смисъл в него!

 

Знака на сайта (логото)

www.atlare.com lg192Това, което виждате горе, в ляво от снимката на село Жребчево, е олицетворение на една Вълна, която помита село Жребчево от картата на България завинаги.

А с надписа на сайта върху вълната www.atlare.com олицетворявам една Лодка, т. е. лодката, на която са се качили и спасили всички Атларци от вълната. И както обикновено става с вълните, те не само помитат всичко, където минат (а тази вълна е била Много Голяма за село Жребчево), но и разпиляват това което е било и имало там, така, както всички Атларци са се пръснали из цяла България на времето!

И така Вълната с Лодката превърнах в знак на сайта (лого)!


Надписите отгоре:
"Атларе - Жребчево"
"Живата История на едно потопено село ..."

Исках в името на сайта да присъстват и двете имена, защото искам, доколкото може да се издири информация за селото и за онзи далечен период преди 1906 г., когато то се е наричало Атларе или Атлари?, да се намери информация и да се напише нещо.


А е "Живата История...", защото тя е такава и ние трябва да се опитаме да я съхраним като такава за нашите деца, внуци и идни поколения!

 

Нямам информация или някаква сламка, която да ми покаже, че село Атларе - Жребчево е имало някаква емблема, затова чисто и просто импровизирах, надявам се да Ви е харесала идеята. :-)

Ако някой има друга идея или нещо, на което да стъпим, нека да кажа!

 

"Петър - Живата История"

Всъщност така се изрази Стефка Бонева за моя баща, но то си е самата истина. И аз мисля, че всеки, който има у дома си "Жива История" трябва да се закачи яко за нея и да запише каквото може и каквото знаят родителите и баби, и дядовци!

Докато описвах идеята на сайта и неговия знак (лого), което се роди непринудено във вид на Вълна с Лодка, реших да го коментирам с баща ми по телефона и той ми разказа нещо много любопитно, което не знаех.

Оказа се, че идеята ми за лодка не е била съвсем несполучлива и тя, или по-точно тъй наречения Каик са играли огромна роля в живота на Атларци, така че без да искам съм улучила в Десятката. Освен Каик, Атларци са ползвали и Кокили за да преминават през Тунджата, но затова ще ви разкажа на друго място.

С Каик и Кокили през Тунджа
~ Мими

 

Издирваме потомци на село Жребчево

Издирваме потомци на бившето село Жребчево, така че ще сме Ви благодарни, ако направите сайта ни достояние на повече хора!

Ако сте жители или потомци на бившето село Атларе - Жребчево, молим да се присъедините към нас в групата ни във Фейсбук:

Атларе - Жребчево

или Пишете ни Тук!

*******

 

Сайта има Запазени Авторски Права над снимките и цялата информацията в него!

Имате право да споделяте с линк, но не модифицирайте съдържанието на сайта и не ползвайте за комерсиални цели!


"Атларе - Жребчево - Живата История на едно потопено село"