www.atlare.com lg70Атларе - Жребчево
Живата История на нашето потопено село

Албум със снимки от нашето село Жребчево 2019 г.

Имало едно време едно малко китно селце, кацнало на брега на река Тунджа, то се казвало Жребчево, а преди това Атларе, Атлари...

Никой не може да каже кога точно е било създадено нашето село. От легендите, които имаме, и от някои исторически останки за нашето село знаем, че селище е имало в местностите Градището, Комлука, Бозалъка, Гермите, Истъпич и последното на мястото, където е било село Жребчево преди изселването му.

През 1961 г. от селото ни биват изселени 540 Атларци, които се заселват буквално из цяла България. Малко по-късно с Указ №57 от 1965 г. нашето село бива заличено от картата на България, а днес землището му е на дъното на язовир Жребчево.

Оттогава минаха близо 60 години, но нашето село остана да живее в сърцата на неговите жители и потомци. Затова всяка година на 1 май те се срещат в местността Комлука край язовир Жребчево.

Винаги ми в било любопитно как ли е изглеждало нашето село? Как са живеели, как са се обличали и с какво са се прехранвали нашите предци? Въпроси, чийто отговори се опитах да ви покажа със снимките в този Албум.

Първоначално снимки от нашето село започна да събира баща ми. Много хора е питал, но малко са се отзовали на молбите му. По-късно, около две години преди това, аз реших, че трябва да се опитам да събера още снимки и да направя един албум, който да остане не за мен, а за всички Атларци и техните потомци. Съжалявам само че не съм се сетила по-рано.

Надявам се с този Албум и вие да може да се докоснете до нашето село и да го видите такова, каквото е било. В този Албум ще видите 363 снимки. Качеството на някои снимки не е от най-доброто, но имайте предвид, че има снимки на 100 и повече години.

Искам да знаете, че колкото повече нови снимки откривах, толкова повече съжалявах, че Нашето Село Жребчево е било потопено и аз не съм имала това щастие да го видя, да се родя там.

Радвам се обаче, че все пак успях да събера тези снимки и да направя този Албум, и ще съм доволна, ако и на вас ви е харесал.

Огромна благодарност на Баща ми Петър Петков Цонев, който ме запали към това дело!

Този Албум не би бил издаден, ако не бяха всички онези Атларци, които поименно съм описала в него, и на които изказвам моята огромна благодарност за предоставените снимки!

Благодарност и на всички онези Мои Приятели от групите на Атлари и Моята Нова Загора във фейсбук, които станаха дарители на копия от Албума за определени библиотеки и архиви в страната!

Албумът беше издаден 2 пъти, но в много ограничен тираж. Тъй като не се намери желаещ, който да финансира този Албум, всичко стана на доброволни начала. След като Албумът беше готов за печат, направихме списък с желаещите да получат копие от Албума, след това получих офертата от www.print.bg (която се оказа най-изгодна), започнахме събиране на средставата за отпечатването му, платихме, и едва след това Албумът беше пуснат за печат. На всеки, който желаеше да притежава този Албум, той струваше толкова, колкото е цената му за печата.

Благодаря на Всички, които ми се довериха и издадахме този Албум!

Цялата работа по събирането, сканирането, подборът и обработката на снимките, както и предпечатната подготовка бяха за лично моя сметка, аз също станах един от дарителите на Албуми.

За тези, които искат да видят този Албум, копия от него може да намерите в следните:

Библиотеки: с. Асеновец, с. Кортен, с. Омарчево, с. Николаево, с. Загорци, с. Баня, с. Стоил войвода, с. Брястово, гр. Нова Загора, гр. Стара Загора, гр. Сливен, Национална Библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" София.

Държавен Архив: Сливен и София.

Исторически музей: Нова Загора, Твърдица и Сливен.

и в Старозагорската Митрополия.

(По неизвестни за мен причини Държавен архив Стара Загора е отказал да приеме албума и той е подарен в Старозагорската библиотека! Някои от посочените тук библиотеки и Старозагорската митрополия, благодарение на дарители, получиха копие при второто издание и те не са вписани в книгата!)

Снимки от Албума на село Жребчево 2019 г.

Тук ще видите само няколко страници от Албумът със снимки от нашето село Жребчево.


 

Книга за нашето потопено село Жребчево

Когато направих презентацията на този Албум в края на 2019 г. видях умилението и мъката, но в същото време и възхищението, с което Атларци наблюдаваха на екрана снимките от нашето потопено село Атларе - Жребчево. Те толкова се трогнаха от това, че дори сами се включиха да разказват кое къде е било, и как е било, получи се една много задушевна вечер. Всичко това дълбоко ме трогна в сърцето и у мен импровизирано се зароди идеята да направя една Книга за нашето село Жребчево, където да събера всички възможни останали материали за нашето село на едно място. Веднага споделих това с присъстващите и те мигновенно приветстваха тази моя идея.

В момента вече пиша тази книга.

Част от материалите бях събрала през годините. Но през изминалото лято на 2020 г., бивайки блокирана у дома ми в България заради този проклет вирус Ковид, имах възможност да задълбоча проучванията ми, посетих някои библиотеки и архиви, но най-ценни за мен са всички онези неща, които Атларци, родени и израстнали в село Жребчево ми разказаха, и които ще включа в книгата.

Не знам колко време ще ми отнеме това, зад работа по една такава книга стои много труд, събиране, обработка, препрочитане на материалите, проверката им и чак след това писането. То не е като да седнеш и да го измислиш, трябва всичко да е базирано на документите и разказите на Атларци.

Междувременно искам тук да благодаря на онези наследници на Атларци, с които съм в непрекъснат контакт и продължават да ми помагат, макар да съм в момента на хиляди километри от тях, щастлива съм, че има такива хора!

А книгата, когато е готова, за нея ще научат всички Атларци най-напред. Предполагам, че ще издадем книгата на същия принцип като Албума.

Ако някой желае да стане спонсор на една Историческа книга, единствена по рода си, нека да ми пише. Кои библиотеки, музеи и архиви ще получат копие от книгата зависи само от вас.

Ако дори само искате да притежавате копие от тази книга, също ми пишете за да ви включа в списъка.

За всякакви въпроси може да ми пишете.

 

Албум със снимки от село Жребчево - II част

По време на срещите ми с Атларци през лятото на 2020 г. някои от тях ми предоставиха нови неизвестни снимки от село Жребчево и на Атларци. В последствие се събраха доста снимки, а и все още очаквам и нови такива да ми предоставят.

Все още нямам идея колко голяма ще бъде книгата за село Жребчево, но се мисля, че няма да е малка.

Ако книгата е по-малка по размери, в нея може да включа и всички нови (стари) снимки от село Жребчево. Но ако е по-голяма вероятно ще направя II част на Албум със снимки от село Жребчево.

Всичко това ще стане ясно по-късно и аз ще ви информирам за възможностите.

 

Искате ли да разкажете нещо за Атларци или село Жребчево?

Ако някой от Вас, наследниците на Атларци, иска да разкаже някоя история от своите предци, за живота, бита, обичаите и хората в нашето село, пишете ми ТУК или се присъединете към Групата ни във Фейсбук!

Всеки, който е оказал някаква помощ или е разказал нещо в тази книга ще бъде посочен в нея!

 

~ Мими