www.atlare.com lg70Карти на село Атлари - Жребчево

 

Тук ще откриете някои карти, които успях да открия в интернет за нашето потопено село Атлари, по-късно наречено Жребчево.

Към тях ме насочи и специално искам да благодаря на Марко Марков, който е родом от село Асеновец, автор е на две книги и по-специално искам да посоча книгата му Моят род и нашето село Асеновец, История и Родове, 2012 г., където той се е задълбочил и изучил подробно родовете на родното си село. Част от тези истории на родовете са и пряко свързани с Историята на някои от родовете в нашето потопено село Жребчево, тъй като част от нашите предци са се заселили в село Асеновец.

Намерих няколко карти, които със сигурност ще представляват интерес за всички.

 

Карта на село Атлари от 1901 - 1902 г.

Най-интересна се оказа една турска Карта на България от периода 1901 - 1902 г.

Тази карта е притежание на библиотеката на Университета Харвард в Кейбридж. Всъщност те са много и доста подробни карти на България от посочения период. Самите карти са на старотурски или арабски език, но сравнявайки повърхността им и районите успях да открия къде точно се е намирало нашето село. Тук ще покажа две малки изрезки на картите, където съм отбелязала нашето село и всички останали околни населени места.

От картите ясно се вижда, че нашето село е лежало на самия северен бряг на река Тунджа, но това ние го знаем и от разказите на нашите предци и някои снимки, които имаме и на които се вижда река Тунджа и село Жребчево.

На картите ще забележите също така и че самите села Запълня и Паничерево са се намирали не на самата река, а малко отдалечени и по-високо от нея. Ето защо и от село Паничерево биват изселени много малко къщи, които са се преместили на по-високо, а от село Запълня дори е останала църквата, тъй като жителите й, въпреки всичко, са решили да запазят светинята си.

А нашето село Жребчево е останало и е изцяло под вода. Като изключим, че Язовир Жребчево е бил източван два пъти след напълването му, веднъж през 1972 г. (Разходка в село Жребчево 1972 г.), и още веднъж малко по-късно, той никога друг път не е показвал останките на нашето село.

 

 

 

 

 

 

 

 

Две Карти на село Жребчево преди изселването му

Следващите две Карти на село Жребчево са взети от книгата на Иван Кузманов. Те представяват две топографски карти на землището на нашето село Жребчево, в силно умален размер, от времето преди да бъде построен самият Язовир Жребчево.

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта на Атлари - Жребчево днес

Следващите три карти, които ще видите тук, са това, което и вие може да откриете в интернет. На тях само съм обозначила местонахождението на нашето село Атлари - Жребчево. Посочила съм предполагаемото от мен местоположение на селото, имайки в предвид всички карти, посочени тук по-горе. Ако случайно картите се разминават с истинското местоположение на село Жребчево, моля да ме поправите!

Първата карта е от картите на Гугъл и може спокойно да се намери в интернет.

На втората карта попаднах случайно в един форум. На нея може да откриете наименованията на някои местности около Язовир Жребчево.

Третата карта е част от топографска карта на язовир Жребчево.

 

Вероятно може да се намерят и други топографски, и други карти на нашето село Атлари или Жребчево в държавните архиви, и ако някой може да помогне за това, нека да ми пише ТУК!

 

~ Мими