www.atlare.com lg70Географско положение на село Атларе - Жребчево

 

 "Мечта беше на всеки гражданин да живее и работи в такава природна среда."
Иван Данев Кузманов

 

Къде точно се е намирало село Жребчево?

Бившето село Жребчево се намираше на 2 км северно от магистралния път, свързващ гр. Нова Загора с гр. Велико Търново.

Селото стоеше на 15 км северно от Нова Загора, на 7 км западно от с. Кортенски бани, на 8 км източно от с. Долно Паничерево, на 6 км южно от с. Запълня, на 8 км южно от с. Оризаре, на 8.5 км североизточно от с. Крива круша, на 8 км северно от с. Асеновец и с. Брястово, на 9 км северозападно от с. Кортен. То беше разположено в южните скатове на възвишението Межденика" на северния бряг на река Тунджа /втората по големина река в Бьлгария,която река миеше и продължава да тече край северните скатове на Средна Гора.

 

Територия на село Жребчево

Територията на землището на селото /полска и горска площ/ е 45 кв. км. Селото имаше 8000 дка обработваема земя и над 30 000 дка горска площ /пасбища и гори/. Селото имаше дьлжина 800 м /от изток - на запад/ и широчина 400 м /от север - на юг/. Най-ниската кота на морското ниво беше 220 м, а най-високата - 253 метра.

 

Прилежащи Планини

Селото беше разположено в една красива местност, в една естествена котловина. От север се издигаше планинското възвишение "Межденика" с най-висок връх "Телнееца" - 605 м /над корията/. Това възвишение беше естествено пасбище, по което целогодишно бродеха местните стада от едър и дребен добитък.

На юг от селото и река Тунджа стоеше една от най-красивите планини в нашата страна - Средна Гора, с най-висок връх "Марков Bръх" и "Боруклука" - 536 м. С гъсти гори и малки поляни, тази планина беше най-хубавото пасбище на едър рогат добитък, а близоста й с река Тунджа я правеше още по-удобна за горната цел.

И двете планини са обрасли с широколистни гори, което представляваше едно доходно перо за жителите на селото при продажбата на дървесината.

Близостта на селото до естествените гори и наличието на река Тунджа, правеше климата оздравителен и привлекателен.

Мечта беше на всеки гражданин да живее и работи в такава природна среда.

 

Описание на село Жребчево

Селото беше планирано, но плана не беше приведен в изпълнение. Улиците на селото бяха криви и тесни. Нямаше шосирани и асфалтирани, но затова, че почвата беше песъчлива и камениста те бяха чисти и проходими през всеки сезон на годината. Ето какви улици имаше село Жребчево:

Като се премине моста на реката, веднага след него в западна посока се тръгваше по улица, която вървеше покрай реката и излизаше извън селото към местноста "Юрта". Пак след моста, право на север минаваше улица край дворовете на Балакчийските и Милчевските и излизаше на "Полянката". Оттук водиха началото си няколко улици:

- на запад край Гиновските, Кьнчев Стояновите, Баховските и там някьде свършва;

- от "Полянката" тръгваше право на север край Черневите, Георгиевколевите, Иван Иванов и излизаше в местноста "Хасанката";

- от "Полянката" тръгваше на североизток за Дойчевмитевите, Попските, Мандовските, Молдованските и излизаше на "Клюнкая", където се сливаше с друга улица, водеща за "Маръшлъка" и за село Запълня;

- от "Полянката" тръгваше право на изток, минаваше край сградата на общината, стигаше до новата община, откъдето даваше отклонение на север край училището и стигаше до местноста "Орището". Оттук имаше улица, която вървеше край Карагрошевите, Мандовските и се съединяваше с тази улица, идваща от "Полянката";

- от "Орището" тръгваше улица на север край Лазаровите, Симанските, старите гробища с разклонение за Минчевските и за "Клюнкая" и село Запълня;

- от новата община имаше улица посока изток за село Баня, с разклонение за Караманските, Калевите, Пашовските и друго отклонение за Мароците, Танчевските и други техни съседи в така наречената махала "Циганска".

~ Иван Данев Кузманов

 

Село Жребчево днес

В наши дни землището на бившето село Жребчево се намира на дъното на самия язовир Жребчево и ако язовира не бъде изпуснат, няма как да се отиде и да се види. Но и да отидете там, няма какво да намерите, само една огромна пустош.

През 1972 г. язовир Жребчево беше пресушен и аз имах щастието да отида и да видя къде се е намирало. За един незабравим ден, който изкарах там, може да прочетете в разказа ми:
Разходка из село Жребчево - 1972 г.

~ Мими

 

Ако някой разполага с карта на селото или ако си спомня как точно са били разположени къщите по описаните улици на селото, нека да се заеме и да нарисува нещо, макар и да е импровизирано!

 

Издирваме потомци на село Жребчево

Издирваме потомци на бившето село Жребчево, така че ще сме Ви благодарни, ако направите сайта ни достояние на повече хора!

Ако сте жители или потомци на бившето село Атларе - Жребчево, молим да се присъедините към нас в групата ни във Фейсбук:

Атларе - Жребчево

или Пишете ни Тук!

*******

 

Сайта има Запазени Авторски Права над снимките и цялата информацията в него!

Имате право да споделяте с линк, но не модифицирайте съдържанието на сайта и не ползвайте за комерсиални цели!
 

"Атларе - Жребчево - Живата История на едно потопено село"