www.atlare.com lg70Родове в село Жребчево

 

За родовете и Какво още трябва да се направи?

Един от най-интересните въпроси при написването на една История на едно село е въпроса за неговите Родове. Тук трябва да отбележа, че Иван Данев Кузманов е извършил една забележителна работа и при някои родове е успял да се върне и опише до 200 години назад историята на рода. Разбира се, голяма заслуга за това имат самите жители на село Жребчево, които услужливо са му подали нужната информация.

Когато аз четях описанието на родовете и особено тези, за които имам информация, обаче открих леки неточности, които следва ние потомците да корегираме.

Така също желателно е да донапишем Историята на нашите родове оттам, от където тя е спряла в книгата. Ако успеем да намерим и стари снимки за родовете и наши роднини, може и тях да добавим.

Има също така родове, за които липсва информация за родовете. Ако някой наследник на тези родове попадне на сайта, нека да ми се обади!

 

Бих искала да приканя всички потомци на село Жребчево да донапишат историята на своите родове така, както я е описал Иван Данев Кузманов и после да ми изпратят написаното за да го добавя!

~ Мими

 

Иван Данев Кузманов за Родовете на село Жребчево

Един от трудните въпроси при написване Историята на едно село е да се установят и напишат родовете на жителите му. Разговарях с много бивши жители на селото. Исках да възпроизведа от по-далечни години съществуващите родове, но се оказа, че не е толкова лесна работа. Там кьдето има заинтересовани наследници, картината изглежда пълна и по-точна, и обратно.

При освобождението на България от Турско робство, селото е било видимо малко, над 270 жители с 50 къщи, 60 домакинства. Мисля, че това, което съм установил и написал може да послужи като основа на заинтересованите наследници, да си доразвият родовото дърво и да получат по-пълна картина за живота в миналото на нашите деди и прадеди.

За жителите на бившето село Жребчево може да се говорят само суперлативи. Те бяха единни, сплотени, учтиви, тихи и скромни хора, бяха хора на труда. Работеха на полето от тъмно до тъмно и само с честен труд си изкарваха прехраната. Тези понятия - кражби, присвоявания, убийства, изнасилвания и други умишлени престъпления им бяха непознати.

След Освобождението от Турско робство, до наше време нямаме жител от селото, който да е бил клиент на полицейски (милиционерски) и съдебни власти. Тези въпроси са отразени и на друго място, но подчертавам ги още ведньж, за да станат пътеводна звезда на младото поколение, корените на което идват от тук, от хората, живели и работили в това полупланинско село.

Жителите на селото бяха ученолюбиви. Може ли да си представим при какви условия в килийното училище, доброволно са учили нашите деди и прадеди. Може ли да си представим как жребчевските деца са завършвали прогимназиално образование в съседното село Баня, отстоящо на 7 км от нашето село и това разстояние е пропътувано пешком зиме и лете всеки божи ден. Може ли да си представим при какви условия са учили, тези, които са завършили средно и висше образование, а колко Жребчевски младежи, поради липса на средства, са останали без образование.

Но да оставим тези размишления настрана. Да започнем написването на родовете по къщи, така както сме живели в бившето село, от изток на запад.

~ Иван Данев Кузманов

 

Още

Родовете на село Жребчево ще бъдат представени тук по-късно!

 

Издирваме потомци на село Жребчево

Издирваме потомци на бившето село Жребчево, така че ще сме Ви благодарни, ако направите сайта ни достояние на повече хора!

Ако сте жители или потомци на бившето село Атларе - Жребчево, молим да се присъедините към нас в групата ни във Фейсбук:

Атларе - Жребчево

или Пишете ни Тук!

*******

 

Сайта има Запазени Авторски Права над снимките и цялата информацията в него!

Имате право да споделяте с линк, но не модифицирайте съдържанието на сайта и не ползвайте за комерсиални цели!

"Атларе - Жребчево - Живата История на едно потопено село"