www.atlare.com lg70Среща на 1 май 2016 г. в местността Комлука

 

Както всяка година, така и тази година бивши жители и потомци на Атларци се събраха на Среща на 1 май в местността Комлука край язовир Жребчево. Тази година празника съвпадна и с Великден, та освен всичко сборихме и яйцата там!

На срещата присъстваха, както винаги, който иска и който най-вече имаше възможност да дойде, приблизително около 100-130 човека. Това беше чудесен повод да се видят не само близки роднини, но и бивши жители и приятели.

Баща ми Петър Цонев, както прави през последните години, направи малка импровизирана изложба със стари снимки, снимки от срещите и снимки на потомци на село Жребчево.

 

Изложба със снимки от село Атлари - Жребчево

Тук искам да ви обърна внимание на една много стара снимка (Втората на страницата тук), която ми даде на времето моята баба Минка. Когато ми я показа за първи път ме попита: "Я сега да видим дали можеш да ме познаеш? За да ти помогна, ще ти кажа, че ти много приличаш на мен като малко момиченце." Това разбира се ми помогна много и веднага успях да позная баба ми, дори съм я отбелязала на снимката. А ако не се лъжа в дясно до моята баба Минка би трябвало да е седнал брат й Петър Караманов. Учителката на снимката е Мара Даскалова, която е прекарала живота си там в обучение на малките Атларчета.

Снимката е направена приблизително между 1920 - 1924 г.

Ако някой успее да познае и своите баби и дядовци на снимката, кажете ми, за да ги отбележим.

 

Снимки от Срещата на 1 май 2016 г.

В тази галерия ще видите снимки, направени на 1 май 2016 г. по време на годишната среща на Атларци.

Ако желаете вашите роднини и вие да бъдете отбелязани на снимките, моля пишете ми ТУК.

 

Снимки, предоставени от Диди Златева

Диди Златева предостави две от своите снимки за сайта тук.

Ако желаете и вие да покажете вашите снимки, моля пишете ми ТУК.

 

Снимки от язовир Жребчево

След като се наобядвахме вкусно и сборихме яйцата, някои от по-младите участници се разходиха до язовира.

Първите шест снимки са направени на язовир Жребчево, в близост до местността Комлука.

На Първата снимка, точно над скалите, които се показват от водата, дълги години в една малка къшла живееше дядо Катарин, много добър и мил човек, винаги усмихнат и готов да ти разкаже какво ли не, но бях толкова малка, че вече нищо не си спомням. Той беше може би единственият останал коренен жител на село Жребчево, който продължаваше да живее края язовира, пасейки овце. Спомням си като малко понякога ходихме при него, носихме му зеленчуци, а той ни даваше вкусно овче домашно сирене.

Всички останали места са свъразни с моето детство, където минаваше по-голямата част от почивните ни дни на палатка и риболов на времето. Предполагам така е и за други наследници и потомци, които са живеели не много далеч от язовир Жребчево.

Днес все още има хора, които живеят край язовир Жребчево и се занимават с животновъдство, но те едва ли са Атларци.

На Четвъртата снимка, също ще забележите едни скали. Там в този район, спомням си пак от детството долу в ниското имаше една Варница от стари времена, която по-късно кой знае на кого е пречела и беше съборена.

На Петата снимка, хълма в средата, който виждате е Градището, една непроходима зона днес.

На Шестата снимка, точно в дъното, където водата стига, някъде там на дъното трябва да се е намирало нашето село Атлари - Жребчево.

На Седмата снимка, хълма в ляво, на преден план е Острец, а зад него, някъде се е намирало нашето село Атлари - Жребчево. Снимката е направена от пътя Нова Загора - Долно Паничерево.

На Осмата снимка в средата виждате отново хълма на Острец. Някъде пред него и на дъното на язовира се е намирало нашето село Атлари - Жребчево. Снимката е направена от новия комплекс край язовира, от страната на стената.

 

Да си пожелаем до скоро и да продължим да поддържаме тази стара традиция!

 

Ако някой друг има желае да предостави снимки от срещата ни, нека да ми пише ТУК или да се присъедини към Групата ни във Фейсбук!

~ Мими