www.atlare.com lg70Песните на Динка Илиева

 

www.atlare.com dinka01Динка Илиева Господинова

Динка Илиева Господинова е дългогодишна учителка в село Асеновец, едно от близките села, където е била изселена със семейството си преди потопяването на село Жребчево.

В един горещ ден на лятото на 2015 г., заедно с баща ми Петър Петков Цонев от Нова Загора и неговия братовчед Георги Атанасов Георгиев от Твърдица, се срещнахме с нея. Както вече сигурно сте прочели, ех като се видяха и разприказваха и тримата за селото, просто не успявах да запиша всичко изречено, то бяха спомени, разкази, песни!

А леля Динка се наложи да посетя няколко пъти. Който я познава, знае много добре колко сладкодумна е тя, но тя също така се оказа и една незаписана енциклопедия за село Жребчево. Не само, че ми разказа много неща за историята, бита и обичаите на село Жребчево, но тя също така запя някои песни, които ще намерите на сайта.

Заедно с типичните хубави Български Фолклорни Песни Динка Илиева ми изпя и някои весели и забавни песни. Това са песни, които момите са си пеели в селото, а така също и на вечеринки, и на забави.

Очаквайте по-късно и други нейни изпълнения!

Тук ще чуете една кратка весела песничка, огласявала нашата Гора - "Пирони на Чорба вместо Макарони".

 

Песните на Динка Илиева

 

 

Пирони на Чорба вместо Макарони

Подружка моя купила Пирони

Сложила ги на Чорба вместо Макарони

Подружка моя купила Пирони

Сложила ги на Чорба вместо Макарони

Айя, айя яяя, айя айя яяя,

Аайя, айя, яяя, айя, айя, яяя...

 

~ Мими